Uzmanlar araştırmalarına göre, 80’i Sudak bölgesinde olmak üzere Kırım’da yaklaşık 110 yerli üzüm çeşidi yetişiyor.
Üzümün yetişme koşulları açısında verimli bir coğrafi yapıya sahip olan Kırım’da yaklaşık olarak 110 üzün çeşidi yetişiyor. Bunların arasında en ünlüleri Ekim Kara, Cevat Kara, Kefesia, Beyaz Kapsel, Sarı Pandas, Kok Pandas, Sarı Kabak ve Şabaş.
Tarihe bakıldığı zaman üzümlerin Kırım’a Hindistan, İran, Cezayir, Yunanistan’dan Büyük İpek Yolu üzerinden gelmiş olduğu görülmektedir.
Tauris ve İskitlerin yarımadada ve onlardan sonra Yunan ve İtalyan sömürgecilerinde aktif olarak bağcılıkla uğraştıkları bilinir. Bağcılık, Hersones, Bospor krallığı, Mangup prensliği ve ayrıca Kırım Hanlığı döneminde gelişmiş.
Ayrıca, Kırım Hanlığı zamanında, özellikle yerel çeşit olan Ekim Kara’dan şurup üretimine özel önem verilmiş. Bu üzümün suyu kan yapıcı ve yara iyileştirici özelliklere sahip.
Yaralı askerleri hızla iyileştirmek için Ekim Kara bulunmaz bir antiseptikdi.
Ekim Kara üzümünün suyu antiseptik olduğundan; yaraları yıkamak ve kan kaybını durdurmak için kullanılmış. Kan kaybını gidermek için sıcak içeceklere eklenmiş.
Yorum yazabilirsiniz