
Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) bir sonraki 14. Zirvesi 2027 yılında Özbekistan’da gerçekleştirilecek. İlgili karar, 30 Ekim’de Ankara’da Türk devletlerinin liderlerinin katılımıyla düzenlenen 13. TDT Zirvesi'nde alındı.
Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) bir sonraki 14. Zirvesi 2027 yılında Özbekistan’da gerçekleştirilecek. İlgili karar, 30 Ekim’de Ankara’da Türk devletlerinin liderlerinin katılımıyla düzenlenen 13. TDT Zirvesi'nde alındı.
Toplantı sırasında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, siyasi ve ekonomik iş birliğini güçlendirmeye yönelik bir dizi stratejik teklif sundu.
Devlet Başkanı, tırmanan jeopolitik rekabet ve bölgesel çatışmalar ortamında TDT ülkeleri arasındaki etkileşimin ve dayanışmanın artırılması çağrısında bulundu.
Mirziyoyev, üçüncü ülkelerle iş birliğini genişletmek amacıyla bir "TDT Plus" (TDT+) formatının başlatılmasını ve 100 ortak yatırım ile sanayi projesinin hayata geçirilmesini öngören "Türk Dünyası — 100" programının kabul edilmesini önerdi.
Ulaştırma ve lojistik bağlarının geliştirilmesine özel bir vurgu yapan Mirziyoyev, Orta Koridor’un etkinliğini artırmak amacıyla Türk devletlerinin ortak yönetime sahip tek bir lojistik kompleksler ağı kurulması girişiminde bulundu. Cumhurbaşkanı'na göre bu adım, bölgenin transit potansiyelini güçlendirecek ve üye ülkelerin uluslararası taşımacılıktaki payını artıracaktır.
Mirziyoyev’in sunduğu diğer öne çıkan teklifler arasında şunlar yer aldı:
- "Türk Turizm İttifakı" kurulması,
- Vatandaşların karşılıklı seyahatlerinin kolaylaştırılması (kimlik kartları/ID-kart kullanımı dahil),
- Türk devletlerinden öğrencilere her yıl düzenli eğitim bursları tahsis edilmesi,
- Ortak dil ve kültür mirasını korumak amacıyla "Ortak Türkçe Kelimeler Sözlüğü" hazırlanması.
Zirve sonucunda katılımcılar, Özbekistan temsilcisi Mirvohid Azimov’un TDT’nin yeni Genel Sekreteri olması yönündeki adaylığını destekledi. Ayrıca toplantıda Ankara Deklarasyonu ile üye devletler arasındaki çok taraflı iş birliğini derinleştirmeyi hedefleyen çok sayıda resmi belge imzalandı.
TDT#Türk Devletleri Teşkilatı#Şevket Mirziyoyev#Ankara Zirvesi#Özbekistan#Türk Dünyası#OrtaKoridor#TDT 2027
