Türkiye’nin İlk Deniz Füzesi Atmaca’da, Sona Yaklaşılıyor   

Türkiye’nin ilk deniz seyir füzesi olma özelliği taşıyan Atmaca, seri üretim öncesi en zorlu testlerden birini daha başarıyla tamamladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, son dönemdeki savunma sanayisinde yaşanan gelişmeler ve şirketin yürüttüğü çalışmalara ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Demir, “müjdeli haber” olarak Atmaca füzesine ilişkin yeni gelişmelere değinerek, “Dün Atmaca’nın son yakın testlerinden biri daha yapıldı. Testi çok başarılı geçti. Bu, Atmaca’nın sondan bir önceki testi, bir testi daha kaldı. Sona geldik demektir. Seri üretim faaliyetlerine bir yandan başlamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“DENİZDEKİ GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAK”

Ürünün kalifiye olması ve olgunlaşmasının birkaç testle sağlanamadığına işaret ederek, geliştirilen sistemlerde 50’ye yakın test yapıldığını belirten Demir, “Atmaca son günlerdeki Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz konuları gündeme geldiğinde denizdeki gücümüze güç katacak. Atmaca’nın yanı sıra oradan türetilmiş kara-kara seyir füzeleri, havadan karaya seyir füzeleri var, bunun başka versiyonları çalışılıyor. Sadece deniz üstü değil, denizaltı torpido sistemlerine de ROKETSAN bünyesinde çalışıldığını belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

İsmail Demir, Atmaca’nın son olarak mühimmatlı ve harp başlıklı bir test yapacağını ifade etti.

SERİ ÜRETİM BAŞLIYOR

Demir, seri üretim ve motor testleriyle ilgili sorulara, “Motor konusunda seri üretimle ilgili çalışmalara başlıyoruz.

Seri üretim başlıyor, elimizde yabancı motorlar hali hazırda var, o motorları kullanacağız. Önümüzdeki yıl yerli seyir füzesi motorlarının sistemler üzerinde kullanıldığını göreceğiz” yanıtını verdi.

“ATMACA EN ZORLU SENARYOLARA HAZIRLANIYOR”

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Atmaca’nın en zorlu koşullarda test edilmesini içeren bir senaryo oluşturduklarını söyledi. İkinci, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Tamamen GPS bağımsız, sadece kendi ataletsel navigasyon ünitesiyle hedefini çok ciddi bir mesafeden net olarak bulabildi ve vurabildi. Bu, elektronik harbin çok yoğun olduğu ortamlarda da Atmaca üzerindeki çok kısıtlı bir navigasyon kabiliyetiyle hedefi net olarak vurabildiğinin göstergesi oldu. Elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da Atmaca en zorlu senaryolara bu şekilde hazırlanıyor.

Atmaca denize çok yakın mesafeden gittiği için radarlara yakalanmıyor. Atmaca’nın çok ciddi bir vuruş kabiliyeti olacağını değerlendiriyoruz. Farklı atak modları da bulunuyor.” dedi.

Yorum yazabilirsiniz