Türkiye ve Japonya Arasında Teknik İşbirliği Anlaşması İmzalandı
Türkiye ile Japonya arasındaki faaliyet ve projelere hız kazandırmak amacıyla Teknik İşbirliği Anlaşması imzalandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla, Bakanlık binasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Teknik İşbirliği Anlaşması imza töreni gerçekleştirildi. Anlaşmanın imzalarını, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ve Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Büyükelçi Namık Güner Erpul attı.
13 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen imza töreninin ardından, Japonya’nın önemli bir dost ve güvenilir bir ortak olduğunu belirten Çavuşoğlu, “İlişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Doğu Asya’da 3’üncü ticaret ortağımızdır. Teknik işbirliği alanında bugüne kadar değişik projeleri hayata geçirerek örnek bir işbirliği gösterdik. Teknik işbirliğimiz ekonomik ilişkilerimizde önemli bir boyuttur. Bugün imzalanacak anlaşma Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) Ankara’daki ofisi için 1994 tarihli düzenlemenin yerini alacak. JICA, 1959’dan beri ülkemizde önemli projelere destek vermiştir. Teknik işbirliğine önemli katkılar sağlamıştır.” şeklinde konuştu.
“JICA’NIN TÜRKİYE’DE KATKI SAĞLADIĞI ÖNEMLİ PROJELER VAR”
Bakan Çavuşoğlu, JICA’nın faaliyetlerinin sonuç odaklı ve hep yapıcı olduğunu ifade ederek “1999 ve 2011 depremleri sonrasında JICA, afet yardım ekiplerini Türkiye’ye gönderdi ve yeniden imar için önemli kaynak temin etti. JICA’nın Türkiye’de katkı sağladığı çok önemli projeler var. Bunlardan bazıları; Marmaray, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Haliç Köprüsü, İstanbul Su Projesi, Ankara Su Projesi. JICA, Türkiye’deki faaliyetlerini her geçen gün artırıyor. Bu memnuniyet vericidir. Bu projeler arasında iş ve yatırım ortamlarının geliştirilmesi, doğal afet riski azaltımı ve Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere yardımlar var. Bugün imzalanacak anlaşma Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)-JICA işbirliğini genişletecek ve özellikle de üçüncü ülkelerde işbirliği olanaklarını artıracak” ifadelerini kullandı.
“İKİ DEVLET TEK YÜREK”
Japonya Ankara Büyükelçisi Miyajima konuşmasında, iki ülke arasında teknik iş birliğinin 60 yıl öncesine dayandığını belirterek, “Anlaşmanın Türkiye Büyük Millet Meclisinde hızlı bir şekilde onaylanmasının ardından afet önlemleri, Türk-Japon bilim ve teknoloji üniversitesi, Suriyeli yöneticilere yönelik yardımlar, TİKA ile iş birliği çerçevesinde üçüncü ülkelere yardımlar gibi geniş kapsamlı projelerde ilerleme kaydedilmesi beklenmektedir.
Japonya-Türkiye ekonomik iş birliği anlaşmasında ise en kısa sürede uzlaşmaya varmak hedeflenmekte, bu doğrultuda müzakereler devam etmektedir.” dedi.
Büyükelçi Mijayima, Türkiye ve Japonya’nın coğrafi olarak uzak olduğunu dile getirerek, “Fakat kalplerimiz yakındır. Yani iki devlet tek yürektir.” ifadesini kullandı.
Yorum yazabilirsiniz