TİKA, Litvanya’daki Kırım ve Karay Türklerini Unutmuyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Litvanya Müslüman Dini Topluluklar Konseyi ile birlikte “Altınorda’nın Ok ve Yayları” etkinliğini gerçekleştirdi.

Altınorda’nın Ok ve Yayları etkinliğine, Türkiye Cumhuriyeti Vilnius Büyükelçisi Gökhan Turan, Azerbaycan Cumhuriyeti Vilnius Büyükelçiliği Müsteşarı’nın yanı sıra Kazakistan, Özbekistan, Polonyalı vatandaşlar ve Litvanya’da yaşayan Türk asıllı toplulukların temsilcileri katıldı.

Litvanya Müslüman Dini Topluluklar Konseyi Başkanı Müftü Aleksandras Beganskas yaptığı konuşmada: “Elimdeki bu Ok ve Yay, 1410’daki Zalgris (Grunwald) Savaşı’nda, Töton Şövalyelerine karşı Avrupa’da kazanılan ilk büyük zaferde Kırım Türkleri’nin Polonya ve Litvanya ordularına verdiği desteği sembolize etmekte olup, o günden bu yana Kırım Türkleri’nin  Litvanya’da 700 yılı aşkın bir süredir varlıklarını nesilden nesile aktarılan kültürel değerleri sayesinde sürdürebildiklerini, bunun da Kırım Türk (Tatar) kültürünün sağlam köklere sahip olduğunun bir göstergesi” dedi.

KIRIM TÜRKLERİ YAZ OKULU

Öte yandan, Litvanya’da Tatar Kültür Merkezi tarafından 2014 yılından beri düzenlenen Kırım Türkleri Yaz Okulu programının, bu yıl da yedincisi düzenlenecek. TİKA tarafından düzenlenen etkinlik, Litvanya Kültür Bakanlığı ve Kültür Konseyi tarafından destekleniyor. Litvanya’daki 100’lerce Kırım Tatar gencine milli benliklerini korumaları için pek çok eğitim ve yaz okulu programı gerçekleştiriliyor.

Tatar Kültür Merkezi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenecek olan Kırım Türkleri Yaz Okulu programı 2014 yılından beri TİKA ile Litvanya Kültür Bakanlığı ve Kültür Konseyi tarafından destekleniyor. Litvanya’da yaşayan soydaş ve akraba toplulukların milli benlik ve kültürlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedeflenen bu projede 100’lerce Kırım Türk Gencine  yönelik güreş, okçuluk, binicilik, müzik; Türk ve Tatar halk dansları ile el sanatları gibi alanlarda çeşitli faaliyetler yürütülüyor.

LİTVANYA’DAKİ KARAY VE KARAY TÜRKLERİ

Baltık ülkelerinde yaşayan 10.000 Kırım Türkü’nün 3500’ü Litvanya’da yaşıyor. Litvanya Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehri olan Kaunas’ta 1933 yılında yaptırılmış olan, ancak zaman içinde tahribata uğrayan Kaunas Camisi TİKA tarafından restore edilerek ibadete açıldı.

Dil, gelenek ve görenekleri itibariyle Litvanya Kırım Türkleri ile aynı kültür bağına sahip Karay Türkleri de 1397 yılından itibaren Litvanya’da yaşıyorlar. Musevi inancına sahip Karay Türkleri’nden 300 aile bugün Litvanya’da yaşıyor ve Kıpçak Türkçesi konuşmakta.

Yorum yazabilirsiniz