KURTULUŞ NASIL GERÇEKLEŞTİ?
1922 yılının baharında, hem Türk hem de Yunan birlikleri karşılıklı taarruz hazırlıkları yapmıştır. Yunan süvari birlikleri, 19 Temmuz 1921’de gece karanlığında girdikleri Eskişehir’de, uzun ve zorlu bir mücadelenin ardından, 26 Ağustos 1922’de başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Türk Ordusu tarafından geri püskürtülmeye başlanmıştır. 30 Ağustos Zaferi’nden sonra Türk ana kuvvetleri, Uşak-İzmir hattını Yunan işgalinden tamamen temizlemiştir. 3. Türk Kolordusu’na bağlı Porsuk Müfrezesi, 1 Eylül 1922’de Seyitgazi’yi kurtarmıştır. Ertesi gün, 2 Eylül 1922’de, Seyitgazi yönünden gelen Türk süvarileri Tekkeönü’nden Eskişehir’e inerek düşmanı şehirden çıkarmış ve Yunan işgaline son vermiştir.
Eskişehir, 423 gün süren İngiliz işgali ve 407 gün süren Yunan işgalinin ardından tamamen Türk Ordusu’nun zaferiyle özgürlüğüne kavuşmuştur. Ancak Yunanlılar çekilirken, Batı Anadolu’nun diğer bölgelerinde olduğu gibi, Eskişehir’de de bazı mahalleleri ve çarşıyı yağmalayıp, ateşe vermiş ve şehri harabe haline getirmiştir. Bu durum, şehrin ticaretinde önemli bir duraklamaya neden olmuştur. Ancak halk, tüm bu zorluklara rağmen, asla yılgınlığa düşmemiş ve şehri yeniden canlandırma azmini kaybetmemiştir.
YUNAN ORDUSUNUN TAHRİBATI
Hâkimiyeti Milliye Gazetesi, Yunanlıların geri çekilirken 250 kişiyi öldürdüğünü, şehir merkezinde 2 bin hane, 22 otel ve han, 2 bin mağaza ve dükkân, 5 hamam, 4 fabrika, 2 cami, 3 mescit ve 10 mektebi ateşe verdiğini, ayrıca köylerde 13 bin hane ve 2 bin hayvan ağılı ile birlikte 150 bin dönüm ormanlık alanın da kül haline getirildiğini bildirmiştir.
Yorum yazabilirsiniz