Kültür Sanat

DOMBRA, ESKİ TÜRK ÇALGISI!

Yazan Tüdev

Birçoğumuzun Arslanbek Sultanbekov’un “Dombra” türküsü ile tanıdığı dombra, aslında eski bir Türk müzik aletidir. Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi Orta Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır

DOMBRA

Birçoğumuzun Arslanbek Sultanbekov’un “Dombra” türküsü ile tanıdığı dombra, aslında eski bir Türk müzik aletidir. Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi Orta Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde “bağlamanın” atası olarak bilinen dombra, genelde iki telden oluşan ve “şelpe” denilen el ile çalınma yöntemiyle icra edilen bir çalgıdır. Misina (plastiğe benzer) ve tel (günümüzde bakır vb. metaller, geçmişte ise bağırsağın yakılıp ince tel haline getirilmesi veya hayvan sinirlerinden yapılması) şeklinde iki türü vardır. Misina telli dombra, daha çok hem çalma hem söyleme havalarında kullanılırken, bakır telli dombralar, tellerin malzemesinin verdiği ses doygunluğu açısından yalnızca çalınarak icra edilmektedir.

 

Biliyor muydunuz? Dombra çalan bir kişinin, dombradan atların dört nala giderken çıkardığı sesi taklit etmesi, onun dombrada ustalaştığını gösterir. Dikkatle dinlendiğinde, dört nala giden atları andıran ayak sesleri duyulabilir. Bu detay, Türklerin bozkırın taşıyıcıları olan atlara verdiği anlamı sanatsal boyuta ne kadar ince bir şekilde taşıdıklarını göstermektedir.

AŞAĞIDAKİ VİDEODAN DOMBRA SESİNİ DİNLEYEBİLİRSİNİZ. 

KAYNAK : https://www.youtube.com/@0Tengiz0

Yorum yazabilirsiniz