Türk Dünyası’nın aydını, Kazak çağdaş dil biliminin kurucusu Ahmet Baytursınulı’nın doğumunun 150. yıl dönümü çerçevesinde İstanbul’da anma etkinliği düzenlendi.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Kazakistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı iş birliğinde İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda “Kazak Dili İçin Bir Dönüm Noktası: Ahmet Baytursınulı’nın Doğumunun 150. Yıl Dönümü Anısına Bilgi Şöleni” uluslararası konferans düzenlendi.
Açılış konuşmaları TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Kazakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Sayın Prof. Dr. Mustafa Balcı ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı adına Prof. Dr. Metin Karaörs tarafından gerçekleştirilen konferansta, Türkiye’den İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr Hayati Develi, Kazakistan’dan A.  Baytursınulı Dil ve Bilim Enstitüsü Müdürü Prof. Anar Fazıljan, L.Gumilov Avrasya Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Amantay Şarip, Kırgızistan’dan Cengiz Aytmatov Dil ve Edebiyat Enstitüsü Manas Araştırmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meerim Kolbayeva,  Azerbaycan’dan Milli Bilimler Akademisi Nesimi Dil Bilimi Enstitüsü Türk Dilleri Bölümü Müdürü Doç. Dr. Elçin İbrahim, Özbekistan’dan Taşkent Devlet Pedogoji Üniversitesi Kazak Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergaş Abduvalitov ve Türkiye’den Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güljanat Kurmangali Ercilasun bildiri sundular.
Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel yaptığı konuşmada, Ahmet Baytursınulı ve Alaş Milli Hareketi liderlerinin dönemin zor şartlarına rağmen sonuna kadar gayret ettiklerinin altını çizdi. A. Bayel dünya siyasi haritasında artık bağımsız Türk devletlerinin olduğu günümüzde birbirmize daha çok sarılmamız gerektiğini ifade etti.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı ise, Doğumunun 150. yıl dönümünde Ahmet Baytursınulı’yı öncelikle Ankara’da andık. Sadece Kazakistan için değil tüm Türk Dünyası için büyük önem taşıyan bu önemli şahsiyeti bugün İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün ev sahipliğinde Kazakistan Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte bu tarihi mekanda anmanın mutlululuğunu yaşıyoruz. İnanıyorum ki Baytursınulı’nın aziz hatırası yayımladığımız “Ult Ustazı” kitabı ile gelecek nesillere yol gösterici bir hediye olacaktır.  diye konuştu.
Açış konuşmalarının ardından protokol üyeleri Ahmet Baytursınulı’ye ithafen TÜRKSOY tarafından yeni yayımlanan yazar Serikbay Ospanov’un Kazakça “Ult Ustazı” (ulusun öğretmeni) kitabının tanıtımı yapıldı.
Kurdele kesiminin ardından Türk Dünyası bilim insanları Ahmet Baytursınulı’nın hayatı, eserleri ve Kazak dili ve edebiyatına sağladığı katkılara ilişkin bilimsel bildirilerini sundu.
Konferans Kazak solist Asem Erejekızı’nın milli çalgı aleti dombra ile sunduğu müzik dinletisiyle sona erdi.

KAYNAK:https://www.turksoy.org/tr/news/2022/02/17/turk-dunyasi-nin-buyuk-aydini-ahmet-baytursunuli-dogumunun-150-yilinda-istanbul-da-anildi

Yorum yazabilirsiniz