Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Yalova Çiftlikköy Belediyesi iş birliğinde genç yaşta hayatını kaybeden Nogayların ünlü şairi Kadriya Temirbulatova’nın büstü, doğumunun 73. yıl dönümünde Sahil Mahallesi Barbaros Bulvarı’ndaki parka dikildi. Büstün açılış töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi.
-Temibulatova’nın İsmi Hafızalara Kazınmıştır-
Büstün açılışında bir konuşma gerçekleştiren Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Temirbulatova’nın kısa ömründe yıldız gibi parlayarak unutulmaz bir isim olarak hafızalara kazındığına değindi.
Başkan Silpagar, “Temirbulatova şiirlerinde de görüldüğü üzere yurduna, halkına, dinine, diline sevgisini korkmadan dile getirmiştir. Bu cesaretinin bedelini genç yaşında canıyla ödemiştir. Bir Nogay Türk kadını olarak yazdığı şiirlerle yeni ufuklar açmış, Nogay Türk şiirine damgasını vurmuştur. Ünlü Nogay şairinin adını bir kez daha isminin Çiftlikköy’de yaşatılmasının mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
-TÜRKSOY, Türk Kültürüne, Sanatına Ve Edebiyatına Katkı Sunmaya Devam Ediyor-
TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, “Türk dili konuşan halklar arasındaki kardeşliği güçlendirmek, Türk kültürünü dünyaya tanıtmak, geleneklerimizi yeni nesillere aktarmak için çalışmalar yapan teşkilatımız, Türk kültürüne, sanatına ve edebiyatına katkı sunan şahsiyetler adına anma etkinlikleri düzenleyerek onların adlarını ve bıraktıkları kültürel mirasları yaşatmaya katkı sunmaya devam ediyor. İşte bu büyük şahsiyetlerden biri de Nogay Türklerinin ünlü şairi Kadriya Temirbulatova’dır. Öz dilinde şiirlerini yazan Kadriya’nın temel konuları aşk, vatan, anne, bozkır, Nogay halkı ve Nogay ili olmuştur. Onun kaleme aldığı şiirler o kadar akıcı bir dille yazılmış ki okurken bile sanki sonsuz bozkırlardan Nogay ezgilerinin hoş avazı duyulur. Onun şiirlerine çok sayıda güzel müzikler bestelenmesi ve yıllar geçmesine rağmen hala sanatçıların ve halkın dilinden düşmemesi tesadüfi değildir. Şiirleri ile ebediyete kavuşan Kadriya Temirbulatova, genç yaşlarında feci şekilde hayatını kaybetse de kısa ömründe Nogay edebi dilinin gelişmesine büyük hizmetlerle katkı sağlayabilmiş, onu daha da zenginleştirmiştir” dedi.
-Nogay Şairin Ailesinden Teşekkür-
Dağıstan Cumhuriyeti (R.F.) Nogay İlçe Valisi Muhtarbey Acekov’a vekaleten Heyet Başkanı olarak Yalova’ya gelen Doç. Dr. Faniya Kusegenova ise yaptığı konuşmada, Kadriya Temirbulatova’nın aile fertlerinin selamını Çiftlikköy’e ilettiklerini ve ünlü Nogay şairinin isminin Çiftlikköy’de yaşatılmasından duydukları onuru katılımcılar ile paylaşarak, Çiftlikköy Belediyesi ve Başkanı Ali Murat Silpagar’a ayrıca teşekkürlerini ilettiklerini söyledi.
-“Altın Atlı” Sanat Sergisi Gösterime Sunuldu
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte büstün açılışını yaptı.
Daha sonra Kadriya Temirbulatova büstünün mimarı heykeltıraş Doç. Koşali Zarmanbetov’un “Altın Atlı” adlı sanat sergisi Çiftlikköy Belediyesi Kültür Merkezi’nde gösterime sunuldu.
Dağıstan Cumhuriyeti (R.F.) ünlü Nogay ses sanatçısı Begali Kuruptursunov ve Dağıstan Cumhuriyeti (R.F.) Nogay dombracı Edil Acıbayev’in müzik ziyafetinin ardından Başkan Silpagar’a ve emeği geçenlere hediyeler takdim edildi.
-Açılışa Yoğun İlgi-
Kadriya Temirbulatova büstünün açılış törenine, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Valisi Muammer Erol, Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Yalova İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Çiftlikköy İlçe Emniyet Müdürü Bülent Yıldız, AK Parti Çiftlikköy İlçe Başkanı Fettan Engin, Çiftlikköy Belediye Meclis üyeleri, Çiftlikköy İl Genel Meclis Üyeleri, Çiftlikköy Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Solmaz, Dağıstan Cumhuriyeti (R.F.) Nogay İlçe Valisi’ni vekaleten Heyet Başkanı Doç. Dr. Faniya Kusegenova, ressam ve heykeltıraş Doç. Koşali Zarmanbetov, ses sanatçısı Begali Kuruptursunov, dombracı Edil Acıbayev ve çok sayıda davetli katıldı.
2019 yılında Çiftlikköy Belediyesi Meclis kararı ile Nogayların ünlü şairi Kadriya Temirbulatova’nın ismi parkın bulunduğu caddeye verilmişti.
Yorum yazabilirsiniz