Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’nın logosu ve faaliyet programı düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
TÜRKSOY’dan verilen bilgiye göre, Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa milletvekilleri, kurum ve kuruluşların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Konuşmasında TÜRKSOY’un Türk Dünyası’nın bir ve bütün olması iradesini yüklendiğini dile getiren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, zengin bir kültürün varisleri olan Türk halklarının bütün yönleriyle dünyada tanıtılması, sahip oldukları değer ve geleneklerin gösterilmesi, uluslararası düzeyde dünya kültürleri arasında hak ettiği seçkin yere gelmesi için dur durak bilmeksizin çalıştığını belirtti.
Bursa’nın kültürel ve tarihi değerlerinin öneminden bahseden ve Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını layıkıyla dalgalandıracağını kaydeden Bakan Ersoy, “2012 yılında Astana ile başlayan ve Eskişehir’den Kazan, Merv, Şeki, Türkistan, Kastamonu, Oş ve Hiva’ya kadar adeta bir kültür sancağı gibi Türk Dünyası’nda elden ele taşınmış olan bu emanet bugün artık Bursa’dadır. Bu fırsatı değerlendirip Bursa’yı iyi anlatmak gerekiyor. Bursa medeniyetler diyardır. Bitinya, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar tarihe adeta burada yön tayin edilmiştir. Bursa ve Cumalıkızık dediğimizde Kayı Boyu’ndan Cihan Devleti Osmanlı’ya dönüşen bir tarihin beşiği, dolayısıyla dünya tarihinin değişiminin başladığı yer karşımıza çıkıyor. Bu bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yerini almıştır. İznik, kentin tarihinin merkezinde olmakla höyüklerden tarihi yapılara ve dünyaca ünlü çini sanatına kadar kültür ve sanatın en köklü, zengin ve zarif hallerini dünden bugüne taşımaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Şehrimizin uluslararası alanda tanıtımı için yaptığımız çalışmaların meyvesini toplamak bizleri çok mutlu ediyor. Şehrimizi başta Türk Dünyası olmak üzere tüm dünyaya tanıtırken, TÜRKSOY çatısı altındaki faaliyetlerimizle de Türk Dünyası gelenek ve göreneklerini tüm dünyaya anlatacağız. Kadim tarihi ile farklı medeniyetlerin buluşma noktası olan Türk şehri Osmanlı Payitahtı Türkiye Cumhuriyeti’nin dördüncü büyük şehri tarihin, kültürün, tabiatın, tarımın, turizmin sanayinin önde gelen şehri Bursa’mızın Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini kıymetli buluyoruz” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın Kültür Başkentliği logosunun tanıtımını da yapan Alinur Aktaş, 2022 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetler hakkında geniş bilgi verdi.
Yorum yazabilirsiniz