Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla “Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bir Dünya Hedefinde Kazakistan’ın Rolü ve Etkisi” sergisi düzenlendi.
Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi’nde Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yılı çerçevesinde “Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bir Dünya Hedefinde Kazakistan’ın Rolü ve Etkisi” sergisi düzenlendi.
Bir dakikalık saygı duruşuyla beraber başlayan organizasyon “Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bir Dünya Hedefinde Kazakistan’ın Etkisi ve Rolü” adlı kısa filmin gösterimiyle devam etti.
“İnsan Eliyle Yapılmış Korkunç Felaket”
Serginin açılış konuşmasını yapan Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, ülkesinin bağımsızlık yıl dönümünün arifesinde Semipalatinsk Nükleer Test Sahası’nın kapatılmasının 30. yıl dönümünü andıklarını söyleyerek, “Nükleer denemeler, kırk yıldan fazla bir süre topraklarımızı zehirleyen, insan eliyle yapılmış korkunç bir felaket olmuştur. Halkımız, nükleer denemelerin etkisinden, belki de dünyadaki diğer tüm ülkelerden ve insanlardan daha fazla acı çekti. Radyasyona maruz kalan topraklarımız bir dizi Avrupa devletinin boyutunu aşan devasa bir bölgeye kapsamaktadır.” ifadesini kullandı.
Büyükelçi Saparbekuly, “Kazakistan’da 1949-1989 yılları arasında sözde barışçıl amaçlarla 468 nükleer patlama gerçekleştirildi. Bu da dünyada gerçekleştirilen tüm nükleer denemelerin yarısı demektir. Sonuç olarak, tüm bölgenin çevresel dengesi bozuldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Kazakistan’ın, 30 yıl önce kazandığı bağımsızlığın ardından bu yana nükleer silahsızlanma yolunda önemli adımlar atarak küresel nükleer karıştı hareketin lideri konuma yükseldiğini vurgulayan Saparbekuly, sözlerine şu ifadelerle devam etti:
“Her şeyden önce, henüz Sovyet Birliği dağılmamışken, Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Semipalatinsk Nükleer Test Sahası’nın kapatılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Kendi örneğimizle daha güvenli bir dünyaya giden yolu gösterdik. Bu adımımız, tüm Orta Asya’nın nükleerden arındırılmış bölge statüsü kazanması sürecinde başlangıç noktası hâline geldi.”
Saparbekuly, dünyayı bir kez daha nükleer yıkım tehdidine karşı bilinçli olmaya çağırarak, dünyadaki 20 binden fazla nükleer silahın artık bir avantaj değil, küresel barış ve istikrar için bir tehdit olduğunu sözlerine ekledi.
Söz konusu serginin 72 yıl öncesini kendilerine anımsattığını belirten Saparbekuly, nükleer silahları ortadan kaldırma ve benzer trajedilerin tekrarını önleme çabalarında bir teşvik görevi görmesi gerektiğini de söyledi.
Yorum yazabilirsiniz