Kırgızca’nın Resmi Dil Olmasının 31. Yılı Kutlandı 

Kırgızca’ın resmi dil olarak kabul edilmesinin 31. yıldönümü, Kırgızistan’da kutlandı.

Kırgızca resmi statüsünü 23 Eylül 1989 yılında kazanan, sözlü edebiyatı oldukça kuvvetli ve köklü bir dil. Kırgızca’nın en büyük eseri bir milyondan fazla dizesi olan, dünyadaki en uzun destan özelliğine sahip Manas Destanı’dır. Kırgızca’nın resmi dil olarak kabul edilmesi Kırgızistan’ın, Sovyetler Birliği esaretinden kurtulmasından daha önce gerçekleşti. Kırgız halkının milli kimlik bilincinin yeniden yapılandırılmasında oldukça önemli bir yere sahip olan Kırgız dili için Kırgızistan’da her yıl 23 Eylül’de Devlet Dili Günü kutlaması gerçekleştiriliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının gölgesi altında gerçekleştirilen kutlamalar için, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, vatandaşların Devlet Dili Günü’nü kutlayan bir mesaj yayınladı.

Ceenbekov mesajında,“Devlet statüsünü kazanmasının ardından Kırgız dili otuz bir yıl boyunca uzun ve zor bir yoldan geldi. Devlet dili artık sadece karşılıklı iletişim aracı değil, aynı zamanda yasama ve kamu yönetiminin de dili haline geldi. Şimdi de dijitalleşme çağında görevimiz, Kırgız dilinin bilimin ve yeni teknolojilerin dili olması için çalışmaktır.

Amacımız, Kırgız dilinin yaşayan ve gelişen bir dil olarak tanıtılmasını sağlamak olmalı, böylece ülkemizde yaşayan diğer milletlerin de ortak dili haline gelecektir.” diyen Devlet Başkanı, şöyle devam etti: “Kırgız devleti olarak dil politikamız, Kırgızistan halkının birliğini ve bütünlüğünü güçlendirmede resmi dilimizin gücünü ve değerini arttırmaktır. Dünyanın en büyük destanı olan Manas’ı yaratan Kırgız dili ebedi olsun.” ifadelerini kullandı.

Yorum yazabilirsiniz